Get Adobe Flash player

Lietuvos mokslų akademija kartu su partneriais įgyvendina projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“. Šio projekto tikslas – vykdyti mokslo populiarinimo sistemos plėtrą, formuojant mokslo populiarinimo tradicijas ir kuriant naujas modernias mokslo populiarinimo priemones. Šiame projekte numatyta daug veiklų ir renginių, vienas iš jų – mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ – startavo rugsėjo 12 dieną. Geriausi Lietuvos mokslininkai ir tyrėjai, taip pat Lietuvos mokytojai ir moksleiviai suplanavo daug įvairių veiklų. Šis mokslo festivalis jau penkioliktas, todėl renginiai vyksta penkiolikoje Lietuvos miestų. Programoje numatytos ekskursijos į parodas, bibliotekas, muziejus, planetariumą, verslo įmones, paskaitos universitetuose, kolegijose, gimnazijose, net renginiai kino centruose ir kavinėse. Festivalio dalyviai sužinos, kas naujo smegenų tyrimuose, virtualiai pakeliaus po kosmosą, ieškos antrosios Žemės, kalbės apie madą ir apie fotosintezę, biotechnologijas, apie augalų vaisius, ląsteles ir DNR. Tai tik maža dalis numatytų temų.

Rugsėjo 17 dieną mokslo festivalio ,,Erdvėlaivis Žemė“ renginiuose Vilniaus universitete dalyvavo 30 lizdeikiečių: 3 biologijos mokytojos (Lionė Semeniukienė, Asta Šmukštienė, Rūta Jankauskienė) bei 27 gimnazistai. Mums pasisekė, nes rugsėjo 17-oji – Tarptautinė mikroorganizmų diena, todėl dauguma renginių, vykusių VU auditorijose ir laboratorijose, buvo skirti šiai datai. Į paskaitą ,,Sintetinė biologija – kas tai?“ moksleivius pakvietė vienas iš VU studentų komandos „Vilnius-Lithuania iGEM“, 2017 metais iškovojusios didįjį prizą didžiausiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“, narių Laurynas Karpus. Jis supažindino su sintetinės biologijos tikslais, jos panaudojimo galimybėmis bei sritimis. Papasakojo apie atliekamus tyrimus, gaunamus rezultatus, sukurtus naujus biologinius procesus. Pasirodo, vorų šilkas išskiriamas iš avies pieno, atliekant vieną „paprastą“ genetinę manipuliaciją – du voro genai įterpiami į avies genomą. Kitoje paskaitoje „Mikroorganizmai – idėjų šaltinis“ dr. Audrius Gegeckas trumpai pristatė mikroorganizmų įvairovę ir jų reikšmę. Anot lektoriaus, be jų neįsivaizduojamas mūsų gyvenimas. Naujausios paveldimų ligų gydymo technologijos, naujos kartos rūbai, gamtai draugiški atliekų perdirbimo procesai – viso to nebūtų, jei ne šie mikroorganizmai. Tik nedaugelis mokinių žinojo, kad mikroorganizmai sudaro 1–3 procentų žmogaus kūno masės, o jų ląstelių skaičius žmogaus organizme toks pat, koks yra paties žmogaus. Taip pat mokiniams labai patiko galimybė mobiliosios bioklasės laboratorijoje pabandyti dirbti su šiuolaikiniais mokslo prietaisais.

Pertraukų tarp paskaitų metu lizdeikiečiams pavyko patekti net į tris pristatymus. VU Augalų patologijos laboratorija, biodestruktorių tyrimų laboratorija ir genetikos laboratorija parengė pristatymą ,,Slapti gamtos valdovai“. Dėstytojai ir studentai supažindino su savo atliekamais darbais, mokiniai mikroorganizmus galėjo stebėti ne tik užaugintus mitybinėje terpėje petri lėkštelėse, bet ir pro mikroskopą. Drąsiausi net paragavo produktų, kuriems pagaminti reikia mikroorganizmų – pyrago ir giros. Pristatyme „Valgomi mikroorganizmai, žmogaus mikrodraugai“ gimnazistai sužinojo, kokie mikroorganizmai naudojami rauginant agurkus ir kopūstus, kefyrą ir jogurtą, sūrį, kepant mielinius kepinius, įsitikino, kad didžioji dalis bakterijų yra žmonių draugai, o ne priešai.

Visiems edukacijos dalyviams didelį įspūdį paliko apsilankymas seniausiame Lietuvoje zoologijos muziejuje. Šio muziejaus eksponatai pradėti kaupti VU dar XVIII a. pabaigoje ir dabar dalis jų šiuolaikiniame muziejuje pristatomi ne tik studentams, bet ir kitiems VU lankytojams. Gidė trumpai pristatė gausias moliuskų, voragyvių ir vabzdžių, inkliuzų, žuvų, varliagyvių ir roplių, paukščių ir žinduolių kolekcijas. Muziejus turi ir retų eksponatų, ekspozicijose pristatomos ne tik dabar gyvenančios, bet ir jau išnykusios rūšys.

Taigi, išvyka į mokslo festivalį „Erdvėlaivis Žemė“ buvo ne tik mokomoji ir pažintinė, tikimės, kad tai buvo puiki galimybė vyresnių klasių gimnazistams pasirenkant tolimesnes studijas.

Biologijos mokytoja Asta Šmukštienė

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien33
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę33
mod_vvisit_counterŠį mėnesį33