Get Adobe Flash player

Malonu, naudinga, kai tėveliai bendradarbiauja su mokykla. Puikaus bendradarbiavimo vaisius patyrė trečiokai iš R ir B klasių. Edita Grigaliauskienė, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė, suorganizavo pažintinę išvyką į Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklą ORLEN Lietuva, vienintelę Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonę.

20240120_1 20240120_2 20240120_3

Gamykloje vykdomos ypatingo pavojingumo veiklos, galimi saviti netikėti atsitikimai, nenumatyti atvejai, rūpinamasi darbuotojų ir procesų sauga, todėl patekti nepaprasta. Lankytojai iš anksto – ne mažiau kaip prieš pusę mėnesio – registruojami, priimami tik nuo devintos iki penkioliktos valandos.

Gimnazistai, autobusu pravažiavę porą patikros punktų, buvo priimti administracijos pastato salėje. Personalo tarnybos vadovė, demonstruodama informaciją skaidrėse, pristatė gamyklos istoriją, gaminamus produktus, diegiamas technologijas. Papasakojo apie naftos savybes, įvairių regionų naftos skirtumus, naftos produktų išgavimo būdą.

Vadovė kvietė mokytis inžinerijos specialybių Lietuvos aukštosiose mokyklose; mokslus baigus, atvykti dirbti į gamyklą, nes siekiama, kad senuosius kadrus pakeistų Lietuvos Respublikos piliečiai. Konkrečiai buvo įvardintas vidutinis atlyginimo dydis, papasakota apie darbo sąlygas, tobulėjimo galimybes.

Kita lektorė – inžinierė iš technologinės plėtros skyriaus – atskleidė, kokia svarbi nafta mūsų gyvenime: iš produktų, gaunamų naftos perdirbimo metu, gaminama dantų pasta, plaukų dažai, vitaminų kapsulės, plastikinės pakuotės, sintetiniai rūbai – visko neišvardinsi – ir, be abejo, benzinas, žibalas, mazutas, dar daug ko. Ji skaidrėse demonstravo sudėtingas, nors, kaip teigė, supaprastintas, perdirbimo technologijų schemas, vartojo įmantrius tarptautinius žodžius, aiškino produktų skilimo chemines reakcijas. Ji pasakojo, kaip perdirbimo gamykla siekia modernizuoti gamybą, kad tausotų gamtą, kokios kitos ORLEN Lietuva technologijų plėtimo kryptys. Technologijas modernizuoti privalu, nes norima siekti aukščiausios gaminamų produktų kokybės, atlaikyti milžinišką pasaulio įmonių konkurenciją, garantuoti verslo vystymąsi.

Įdomiausioji dalis – ekskursija autobusu su ta pačia inžiniere, kuri dabar tapo gide, po gamyklos teritoriją. Važiuota pro aukštus, vidutinius ir žemus bokštus, vamzdžių raizgalynę (nutiesti lankstant kampais, kad atlaikytų temperatūrų svyravimus), pro daugybę įrenginių, konstrukcijų, atskirtų gatvėmis. Pažiūrėta ir į žymųjį tūkstantį penkis šimtus tonų sveriantį žaliavos likučio konversijos įrenginio reaktorių, kuris vasarą nuo Klaipėdos gabentas dvi savaites.

Lizdeikiečiai apgailestavo, kad neteko pėstute pavaikščioti po teritoriją, aplankant nors mažą jos dalį. Tai leidžiama vasarą, lankytojams duodami specialūs kostiumai, kurie nekaupia statinio elektros krūvio. Tokius kostiumus, kai eina prie įrenginių, vilki visi darbuotojai.

Apie Mažeikių naftos gamyklą yra sukurta LRT mokslo populiarinimo laida (serija „Mokslo sriuba“), pavadinta „Kaip Lietuvoje perdirbama nafta?“, dvi dalys.

Svetingi šeimininkai kvietė atvykti sustiprintą chemiją, fiziką besimokančius gimnazistus, nes yra galimybė padirbėti gamyklos laboratorijoje.

Trečiokai gimnazistai dėkingi gerbiamai Editai Grigaliauskienei už įdomią, naudingą išvyką.

Lizdeikos gimnazijos mokytoja Alvydė Panova

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13