Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos bendruomenė turi galimybę apžiūrėti šios mokyklos informacinių technologijų mokytojos, tautodailininkės Jolantos Kvedarienės šiaudinius sodus. Šiaudinių sodų paroda „Iškalbingas šiaudinio sodo grožis“ eksponuojama gimnazijos bibliotekoje.

20240207_1 20240207_2 20240207_3

Šiaudinių sodų rišimo tradicija įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą ir papildė jame jau esančias sutartines, dainų švenčių tradiciją ir kryždirbystę.

Šiaudų sodai – viena iš seniausių tradicinio meno šakų. Jie yra ne tik Lietuvos tautodailės paveldas, bet ir labai svarbi baltų kultūros dalis, atspindinti tradicijas, kurios buvo perduodamos iš kartos į kartą ir taip atėjo iki mūsų dienų. Didelis karkasinis erdvinis šiaudinis vėrinys – sodas – tradicinėje kultūroje dar vadinamas „voru“, „liktoriumi“, „širšuonu“, „žarandėliu“, „dangumi“ ir net „rojumi“. Sodai nuo seno buvo daromi ypač puošnūs, dekoruoti paukščiais, girliandomis, smulkiais vėrinukais. Juose užkoduota tobulo pasaulio sukūrimo idėja. Sodas – tai ne tik grožis iš šiaudų, tai ir daugybė lininio siūlo mazgelių, kurių kiekviename įrištas užkalbėjimas: ramybės, sveikatos, darnos, skalsos, kantrybės… Yra tikima, kad namai, kuriuose yra šiaudinis sodas, pilni laimės, darnos, sėkmės.

Yra žmonių, išlaikiusių tradicijas dovanoti sodus įvairių šeimos ar kalendorinių švenčių (Velykų, Kalėdų) progomis. Sodas, kaip turtingo ir prasmingo gyvenimo linkėjimas, buvo dovanojamas jaunavedžiams ir kabinamas virš vestuvinio stalo. Gimus vaikui, buvo įprasta irgi pakabinti sodą, šiaudinis jis – pirmasis besisukantis kūdikio žaislas, kuris dar ir saugodavo, turėjo svarbią simbolinę reikšmę.

Mokytoja sodus pradėjo verti prieš 10 metų. Savo mokytoja ir įkvėpėja laiko šiaulietę tautodailininkę Bronę Gricienę. Pati Jolanta veda sodų vėrimo dirbtuves, dalyvauja organizuojamose etninėse šventėse, stovyklose.

Yra norinčių išmokti šio amato, tačiau kruopštumas, kantrybė, ilgas darbo procesas dažnai gąsdina jaunus žmones ir retas kuris „užsikrečia“ šio meno kūrimu. Sodų vėrimo procese svarbiausia – erdvinis matymas, tikslumas, kūrybiškumas. Šiaudinis sodas – tai ne vienos ar dviejų valandų kūrybinio proceso vaisius. Kaip atrodys užbaigtas dirbinys, aiškėja besibaigiant procesui. Kartais jau padarytus sodus dar norisi papildomai papuošti, pridėti detalių, dar daugiau priauginti. Norint, kad sodas būtų tikslus, simetriškas, labai svarbu atsirinkti ir tinkamai paruošti veriamus šiaudelius. „Man labai svarbu išlaikyti tradicijas, – sako parodos autorė. – Norisi kuo labiau parodyti jų grožį, perduoti tą jausmą, kurį patiria žmogus, stovėdamas po besisukančiu virš galvos sodu…“

Užeikite, aplankykite šią parodą ir pajuskite sodų sodo aurą. Gerą energiją sodas aplink save spinduliuoja maždaug 30 metrų spinduliu.

Bibliotekos informacija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4