Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazija sėkmingai įgyvendino dar vieną Erasmus+ „Stipriname Europos vertybes“ projektą, kuris tęsėsi dvejus metus. Projekto komandą sudarė mokytojai ir mokiniai iš Bulgarijos Vidino miesto gimnazijos, Italijos Tedžiano miesto mokyklos, Olandijos Roterdamo miesto mokyklos, Turkijos Stambulo miesto mokyklos, Rumunijos Rumnikų Valcijos miesto mokyklos ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos. Projekto veiklos pradėtos įgyvendinti 2022 metų kovo mėn. ir baigtos 2024 metų vasario mėn. Šio projekto tikslas – stiprinti Europos vertybes, kurios pastaruoju metu pastebimai silpnėja. Kylantys neramumai Europoje paskatino inicijuoti diskusijas su jaunimu apie vertybinių nuostatų stiprinimą: tolerancijos, pagarbos, empatijos, atvirumo kitoms kultūroms, religijoms, migrantams ir mažumoms. Ksenofobijos apraiškos rodo, kad šios temos yra aktualios ir reikalingos jaunų žmonių nuomonės formavimui, jų skatinimui mąstyti ir įsitraukti į problemų sprendimą. Šiuolaikinė karta – skaitmeninių įrankių vartotojai, tačiau ar jiems įdomus turinys, susietas su socialinėmis ar politinėmis problemomis savo aplinkoje, šalyje, Europoje ar pasaulyje?

20240426_1 20240426_2 20240426_3 20240426_4 20240426_5 20240426_6 20240426_7 20240426_8 20240426_9 20240426_10 20240426_11 20240426_12 20240426_13 20240426_15

Kilo idėja parengti projektą, skirtą Europos vertybių stiprinimui, pasirenkant aktualias temas ir debatų bei viešojo kalbėjimo metodiką. Debatai ir viešojo kalbėjimo technikos nėra naujos, bet tikrai labai pasyviai taikomos ugdymo procese. Šios technikos padeda aktyviau įtraukti mokinius į mokymosi procesus. Debatų metodikos taikymas reikalauja ir mokytojo kūrybiškumo, kad jis savo ugdomuose dalykuose rastų tinkamų situacijų, kuriose galėtų veiksmingai taikyti debatus.

Kiekvienoje šalyje mokiniai analizavo vieną iš Europos vertybių temų, pristatė savo šalių situaciją, politiką, bendruomenės požiūrius ir debatavo, ieškodami įtaigių argumentų. Projekto temos ir metodika – patrauklios jaunimui, įtraukiančios į pilietines veiklas, skatinančios keisti visuomenės nustatytus stereotipus ir ieškoti sprendimų savo bendruomenėse. Debatų ir viešojo kalbėjimo strategijų taikymas padėjo jauniems žmonėms stiprinti kritinį mąstymą bei kūrybiškumą, nes reikėjo rasti ne tik savo nuomonei pritariančių, bet ir jai prieštaraujančių argumentų.

Mokytojai parengė pilietinio ugdymo metodiką, kurioje apžvelgiami kiekvienos projekte dalyvaujančios šalies nacionaliniuose dokumentuose apibrėžti pilietinio ugdymo reikalavimai, taip pat mokyklų praktikos bei šešių mokyklų mokytojų pamokos, paruoštos remiantis projekte įgytomis žiniomis ir praktikomis apie patrauklų pilietinį ugdymą. Pamokų temos – Europos vertybės, mokymo metodai – viešasis kalbėjimas bei debatai. Sukurtą medžiagą projekte dalyvaujančių mokyklų mokytojai taiko savo ugdymo procese. Norėdamos pasidalinti sėkminga patirtimi projekto mokyklos 2024 m. sausio ir vasario mėn. organizavo sklaidos konferencijas, pristatydamos ne tik projekto rezultatus, bet ir vesdamos seminarus apie debatų ir viešojo kalbėjimo praktikų taikymą ugdymo procese.

Lizdeikos gimnazijos organizuotoje konferencijoje dalyvavo „Jaunimo debatų“ profesionalai – debatų ekspertai ir treneriai pristatė įvairius debatų taikymo metodus įvairiuose ugdymo procesuose, įvairių dalykų pamokose ir neformaliojo ugdymo veiklose. Konferencijos dalyviai turėjo galimybę stebėti visą debatų sesiją, kurioje dalyvavo Šiaulių universitetinės gimnazijos, J. Janonio gimnazijos ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai.

Nors projektas baigėsi, tačiau veiklos mokyklose tęsiasi: debatų klubuose vyksta debatai ir diskusijos aktualiomis temomis, mokytojai toliau ieško įmantrių praktikų ir turinio pilietiškumo ugdymui, siekdami veiksmingiau jį integruoti į įvairius ugdymo dalykus bei stiprinti jaunimo kritinio mąstymo, problemų sprendimo bei kūrybiškumo kompetencijas. Minint Europos dieną, projekto komanda vėl susitinka, nors ir nuotoliniu būdu, debatuoti šiuo metu aktualiomis Europai temomis.

Skirmantė Petraitienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4