Get Adobe Flash player

Kovo 11-ąją, Lietuvos  nepriklausomybės atkūrimo dieną, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir  mokytojai lankėsi Strasbūre,  EUROSCOLA renginyje Europos Parlamente. Tądien parlamentarų vietose sėdėjo jaunimas iš 23 Europos Sąjungos šalių,  kartu su jais ir 24 Lizdeikos gimnazistai bei mokytojos Ana Savickienė ir Loreta Brobaitienė sprendė visai Europai svarbius klausimus: apie Europos vienybę,  dabartinės ekonomikos problemas, migracijos krizę, rūpestį pabėgėliais ir ES paramos  panaudojimo kontrolę, judėjimo laisvę ir  jaunimo įsidarbinimo galimybes Europoje. Europarlamentas – ypatinga vieta. Čia ramu, dalyviai tyliai vaikšto, tyliai kalba, įdėmiai klauso - vyksta darbas. Čia žodis turi galią!


Nuo ankstyvo ryto ruošėmės darbui Europos Parlamente. Lizdeikiečiai žaliomis uniformomis ir gimnazijos ženkliukais atlapuose jaudinosi, kad tokią svarbią mūsų valstybei dieną turės ją pristatyti ir atstovauti ne tik gimnazijai, bet ir Lietuvai. Atvykome į Europos Parlamentą, Louis Weiss pastatą Strasbūre. Griežtas patikrinimas prie įėjimo ir mes jau viduje. Mokytojai dirbo atskirai, o ir mokiniai buvo išskirstyti į skirtingas grupes, todėl posėdžių salėje sėdėjo atskirai po 5-6.

Pirmoji dalis – prisistatymas, kuriam skiriama tik viena minutė. Julija Sabulytė ir Kernius Petraitis sklandžia anglų kalba sveikina susirinkusius ir Lietuvą su nepriklausomybės atkūrimo diena. Ekranuose – Lizdeikos gimnazijos Euroscola grupės nuotrauka ir Lietuvos žemėlapis su mums visiems brangiais simboliais. Kompiuterinį žemėlapio maketą sukūrė abiturientas Donatas Kareckas.

Antroji darbo dienos dalis – diskusijos su Europos Parlamento deputatais. Moksleiviai, dalyvavę kovo 11-osios  Euroscola sesijoje, turėjo puikią galimybę užduoti klausimus Vokietijos europarlamentarui Michael Theurer. Šią diskusiją galite pamatyti 25 minučių video adresu  https://youtu.be/uYgcSDWugo8.

Po pietų – žaidimas „Eurogame“, darbas grupėse, susitikimai ir diskusijos. Džiaugiausi, kad kartu su manimi važiavo Lizdeikos gimnazijos prancūzų kalbos  mokytoja Loreta Brobaitienė, tai ji kalbėjo už mus abi. 16.00 vėl visi susirinkome posėdžių salėje. Plenariniame posėdyje buvo pristatomi grupių klausimai ir jų sprendimo būdai, balsuojama už nutarimus kaip realiame EP. Pabaigoje – „Eurogame“ žaidimo finalas, į kurį pateko du mūsų gimnazijos mokiniai: Kernius Petraitis ir Dovilė Skripkauskaitė. Mes, mokytojos, labai didžiavomės savo mokiniais. EUROSCOLA diena baigėsi iškilmingu Europos Sąjungos himnu ir visų ES šalių vėliavų paradu.  Kovo 11-osios vakare, po darbo dienos EP,  mokiniai dar kartą buvo maloniai nustebinti įspūdingos Strasbūro katedros.

Kaip Lizdeikos gimnazija pateko į EUROSCOLA dieną Strasbūre? 2015 metų rudenį  mokytojos Anos Savickienės vadovaujami gimnazistai:  Ema Pauraitė, Julija Sabulytė, Rugilė Šaulianskaitė, Kernius Petraitis, Eimantas Razmus ir Domantas Skripkauskas, dalyvavo Euroscola konkurse Lietuvoje ir laimėjo kelionę į Strasbūrą ir galimybę dalyvauti EUROSCOLA  programoje  2016-03-11 dieną. Labai džiaugėmės laimėjimu ir ruošėmės diskusijoms. Pasiruošimas konkursui Lietuvoje, diskusijos globaliais klausimais praplėtė mokinių akiratį. Įspūdis buvo didžiulis.

 

Mokinių atsiliepimai:

,,Esu dalyvavęs įvairiose parlamentinėse simuliacijose, bet praktinė patirtis Strasbūre nustelbė viską. Renginio metu mes turėjome progą užimti parlamentarų vietas. Posėdžiuose, darbo grupėse mes galėjome spręsti pačias aktualiausias Europos problemas ir susipažinti su kitų valstybių moksleivių delegacijomis. Man asmeniškai teko garbė dalyvauti „Žmogaus teisių“ darbo grupėje... Šios dienos veikla  naudinga mums visiems, supratome, kad už Europos ateitį atsakingi esame mes patys“, -  teigia Faustas Norvaiša.

,,Darbo grupėje „Emigracija ir integracija“ įsitraukėme į aršią diskusiją, kurioje išryškėjo skirtingų valstybių jaunimo pozicijos Sirijos pabėgėlių klausimu. Diskutavome apie Turkijoje įrengtas pabėgėlių stovyklas, apie jų integraciją ir Europos Sąjungos vaidmenį, sprendžiant pabėgėlių krizę. Maloniai nustebome supratusios, jog jaunimas taip pat yra aktyviai įsitraukęs į savo valstybių ir Europos problemų sprendimą. Labai džiaugiamės gavusios galimybę dalyvauti Europos parlamento veikloje“,- sako Ema Pauraitė ir Julija Sabulytė.

,,Europos  Sąjunga pagrįsta nuostabia taikos, laisvės, stabilumo ir gerovės idėja, lankydamasi Europos Parlamente tuo įsitikinau. Tik atvykusi buvau nustebinta punktualumu ir tikslumu. Nepasakomai erdvus parlamento pastatas ir šiuolaikinė architektūra paliko geriausius įspūdžius. Popiet vykusios diskusijos  leido pasijusti tikrais parlamentarais, kurie ginčus sprendžia dialogu ir siekia susitarimo“, - teigia Justina Ūsaitė.

,,Europos parlamentas paliko neišdildomų įspūdžių visam gyvenimui, nes tokios progos kaip dabar kažin ar turėsime. Mes dalyvavome diskusijoje apie gamtos išteklius, jų panaudojimą ir gamtos saugojimą. Džiugu, kad jaunimas taip susidomėjęs aplinkos tarša, aktyviai dalyvavo diskusijoje, turėjo daug idėjų. Mes patys daug sužinojome apie gamtos išteklių panaudojimą, gamtos saugojimą, kai kurias idėjas galėtume pritaikyti ir Lietuvoje. Labai patiko, jog galėjome išreikšti savo nuomonę, pasisemti minčių. Supratome, koks svarbus ir atsakingas europarlamentaro darbas,“ - džiaugiasi   Deimantė Purytė ir Evelina Plukaitė.

Kiekvienos ES šalies moksleiviai turi galimybę dalyvauti Euroscola programoje, kuri suteikia galimybę aplankyti EP būstinę Strasbūre ir dalyvauti jaunimo debatuose ir balsavime ES klausimais, modeliuojant realaus EP darbą. Programos tikslas yra supažindinti jaunimą su EP darbu, skatinti domėjimąsi ES vykstančiais procesais ir pateikti gilesnį Europos, kaip visumos, vaizdą. Debatai vyksta anglų ir prancūzų kalbomis, o juose dalyvauja virš 500 moksleivių iš ES valstybių ir kandidačių. EUROSCOLA programoje dalyvauja 16-18 metų moksleiviai. Dalyvauti programoje Europos Parlamente kviečiama žmonių grupė, kurią sudaro 24 moksleiviai ir du mokytojai. Europos parlamentas apmoka dalį kelionės išlaidų

Kadangi mes Lietuvoje pripratę gyventi kukliai, tai EP skiriami pinigai mums leido pamatyti ne tik Strasbūrą, bet ir Prahą, Paryžių, Gentą, Amsterdamą. Savaitės kelionės įspūdžius geriausiai atspindi nuotraukos.   https://www.facebook.com/euroscola

Ana Savickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien15
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę15
mod_vvisit_counterŠį mėnesį15