Get Adobe Flash player

Bendradarbiaujant Kauno šv. Kazimiero, Maironio mokykloms, Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų centrui, Lietuvos kūno kultūros akademijai, Lietuvos sporto muziejui 2011 m. spalio 20 d. organizuota pilietinė olimpinė akcija „Olimpinę ugnelę – į kiekvieno širdelę“. Akcija buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į olimpinių vertybių aktualumą, skatinti mokinius būti aktyvius, kovingus, tikėti savo jėgomis, ir galimybėmis, tobulėti, pozityviai keisti savo aplinką, tapti geraisiais pavyzdžiais, didžiuotis savimi, savo mokykla, miestu, šalimi.

Į šią akciją buvo kviečiamos šalies mokyklos bei mokiniai. Akcijoje mokyklos turėjo dalyvauti su savo mokyklos bei sporto atributika.. Lizdeikos gimnazijos mokytojas J.Varkulevičius pirmokams ir trečiokams dėsto olimpinį turizmą, todėl Kauno mokytojos Filomenos Beleškevičienės organizuota akcija atitiko ir šiai programai keliamus tikslus. Akcijoje panoro dalyvauti visa 1K klasė. Klasės auklėtoja R.Šimkuvienė palaikė iniciatyvą ir sutiko dalyvauti integruotoje olimpinio turizmo ir lietuvių kalbos pamokoje netradicinėje aplinkoje.

Olimpinės idėjos nuolatos lydi Lizdeikos gimnazijos mokinius. Šį kartą jos nuvedė į Kauną, kur spalio 20 dieną buvo vykdoma pilietinė ir olimpinė akcija ,,Olimpinę ugnelę – į kiekvieno širdelę“. Kūno kultūros ir olimpinio turizmo mokytojo J.Varkulevičiaus iniciatyva gimnazijos mokiniai įsijungė į TOK olimpinio švietimo programos projektą ,,Vaikų ir jaunimo olimpinis ugdymas šalies mokyklose.

Kelionė neprailgo, jos metu buvo kalbama apie pirmąsias Olimpines žaidynes, kas pirmasis nešė olimpinę ugnį, kokia maratono svarba žaidynėse, dalyvių elgesio kodeksą ir daugelį kitų dalykų. Kelionė turėjo dar vieną svarbų tikslą - nešti simbolinę olimpinę ugnį Kauno gatvėmis.

Lietuvos sporto muziejuje Kaune pilietinės olimpinės akcijos dalyvius pasveikino LTOK olimpinių programų direktorius A.Gudiškis, o muziejaus direktorius P.Majauskas paminėjo, kad reikia didžiuotis sporto muziejaus dvidešimties metų veikla, nes muziejuje sukaupta 125 sporto šakų istorija. Ir visa tai didžiausiais turtas - Gerų žmonių turtas, t.y. Lietuvos sportininkų padovanoti jų iškovoti medaliai, diplomai. Tai Olimpo kalnas – gero žmogaus pats aukščiausias. Steponas Darius 1920 m. į Lietuvą atvežė daugelio tuo metu pasaulio šalyse kultivuojamų sporto šakų taisyklių ir pats treniravo Kauno sportininkus. Jo iniciatyva Lietuvoje 1920 m. pirmą kartą ąžuolyno sporto aikštelėje buvo sužaistos oficialios krepšinio varžybos.

 

O sporte! Tu esi šlovė!

Vertingi tavo titulai ir pagyrimai,

Nes jie garbingoj kovoje laimėti,

Kur apgavystė ir klasta užgintos,

Ir pasmerktas, paniekintas bus tas,

Kas laurus pergalės pagrobti bando.

 

Taip Kauno Maironio gimnazijos mokiniai pradėjo akciją ir parodė kompoziciją „Sporto istorija“. Kompozicijos fragmentai spaudė širdį ne vienam. Dalyvavome edukacinėje programoje ,,Ar aš galiu didžiuotis Lietuvos sporto istorija?“ Čia buvo pristatyti olimpiečiai, sporto veteranai ir mokyklų atstovai.

Priminta, kad kūnas lavinamas gimnastika, protas lavinamas, kai daug mokomasi, skaitoma, domimasi ir kuriama, o dvasia lavinama vertybių formavimu. Priminė, kad 422 m. Romos imperatorius Teodosijus uždraudė olimpines žaidynes, o dar po 100 metų žemės drebėjimas sugriovė Olimpiją. Upės išsiliejo, o smėlis bei dumblas giliai paslėpė Olimpijos didybės griuvėsius. Tačiau beveik po pusantro tūkstančio metų prancūzų barono Pjero de Coubertino bei jo stipriausio raumens „širdies“ dėka buvo vėl grįžta prie Olimpijos ištakų – buvo sudarytas komitetas ir 1896 m. suorganizuotos pirmosios šiuolaikinės olimpinės žaidynės. Jas buvo nutarta organizuoti Graikijoje.

Pekino olimpinių žaidynių deglo nešėjas J.Varkulevičius pradėjo simbolinį olimpinio deglo nešimą Kauno gatvėmis. Deglą nešė ir lizdeikietė Akvilė Remeikaitė. Simbolinis olimpinis deglas buvo nešamas nuo Lietuvos sporto muziejaus iki Kauno sporto halės. Tarpinėse stotelėse prisijungdavo ne tik sveikintojai, bet vis daugiau dalyvių. Akciją vainikavo specialiai sukurtas himnas, buvo perduota simbolinė olimpinė ugnis 2012 metų olimpinės ugnies nešėjai Birutei Statkevičienei, įteikti apdovanojimai, vyko šventinis koncertas.

Diena prabėgo greitai. Važiuodami namo visi dalinosi įspūdžiais, dalyvavo klausimų viktorinoje apie akciją ,,Olimpinę ugnelę – į kiekvieno širdelę“. Bendromis jėgomis atsakė į visus klausimus ir net nepastebėjo, kaip pasiekė Radviliškį. Ši kelionė buvo puiki olimpinių vertybių ugdymo pamoka, formaliojo ir neformaliojo ugdymo procese skiepijo vaikams kūno ir dvasios darnos suvokimą, humanistines bei pilietines vertybes, patriotizmą, garbės ir orumo apraiškas. Atverdami mokiniams olimpizmo lobius žadinta jų sielose, kūnuose ir protuose slypinti energija bei talentai, kurie atsiskleis puikiais kūriniais, laimėjimais.

 

Odeta Petkevičiūtė, Kristina Jurgilaitė, Akvilė Remeikaitė, Guoda Toleikytė.

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien3
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę3
mod_vvisit_counterŠį mėnesį3