Get Adobe Flash player

Kiekvieną pavasarį Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos mokytojų iniciatyva abiturientams pamokos vyksta netradicinėje aplinkoje. Jų metu lankomi spektakliai, kultūros objektai, plečiamas mokinių akiratis.

Puikų gegužės 5-osios rytą net 74 abiturientai kartu su savo lietuvių kalbos mokytojomis vyko į Vilnių. Čia visi vaikščiojome Jurgio Kunčino romano ,,Tūla“ vietomis. Aplankėme Bernardinų sodą, žvelgėme į Bekešo kalną, grožėjomės Vilnelės pakrantėmis, ėjome senamiesčio gatvelėmis, kuriomis klajojo romano pasakotojas. Žavėjomės susipynusiais įvairiausiais architektūros stiliais. Klausydamiesi ištraukų iš romano, žvelgėme į Šv. Onos bažnyčios bokštus. O priėję Malūnų gatvę, stabtelėjome prie namo, kuriame romano pagrindinis veikėjas praleido įsimintiniausias akimirkas su savo mylimąja Tūla. Mus pasitikęs Užupio Angelas tarsi skelbė žinią apie tai, kad žmogus, kaip parašyta Užupio Konstitucijoje, turi teisę klysti, mylėti ir būti laimingas. Tad pakiliai nusiteikę Baltuoju tiltu patraukėme prie garsiųjų sakurų, kurių žiedai jau buvo išsiskleidę visu gražumu.

Kelios atokvėpio minutės ir visi sugužėjome į Vilniaus mažąjį teatrą, kur stebėjome režisieriaus Rimo Tumino spektaklį ,,Madagaskaras“, pastatytą pagal to paties pavadinimo Mariaus Ivaškevičiaus pjesę. Spektaklis subtiliai skatino atsigręžti į praeitį, su neįprastu humoru ir kartu grauduliu parodė, kaip lietuviai žvelgia į save ir pasaulį. Scenoje atgiję garsūs XX a. pradžios žmonės, kuriuos vaidino jauni, talentingi aktoriai, to laikmečio kalba, keliamos utopinės idėjos apie ,,atsarginę“ Lietuvą, parodytas vyrų rūpestis valstybe, o moterų – meile, ne kartą vertė nusijuokti ir susimąstyti.

Greitai prabėgo laikas, grįžome visi praturtėję ir dvasiškai, ir emociškai. Pamokos kitoje erdvėje abiturientams leido geriau suprasti skaitytų kūrinių prasmę, įsivaizduoti situacijas ir atpažinti vietas. Lieka tikėtis, kad mokinių išsakytos pozityvios mintys apie tai, jog buvo verta visą dieną skirti kultūriniam savęs turtinimui, diskusijos apie aplankytus objektus ir matytus spektaklius padės ne tik geriau pasiruošti artėjančiam lietuvių kalbos brandos egzaminui, bet ir paskatins ateityje daugiau dėmesio skirti asmeniniam kultūriniam tobulėjimui.

Lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Rita Šimkuvienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien21
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę21
mod_vvisit_counterŠį mėnesį21