Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje antrus metus vykdomas projektas „Nordplus“, kuriame dalyvauja trys šalys: Lietuva, Estija, Švedija. Pirmasis projekto etapas vyko praeitais metais Estijoje, o šiais metais Lizdeikos gimnazijos mokiniai vyko į Švediją. Projekto tikslas – ne tik tobulinti bendravimo užsienio kalba įgūdžius, bet ir pažinti projekte dalyvaujančių šalių kultūrą, tradicijas ir papročius. Atstovauti mūsų šalį bei gimnaziją Švedijoje teko penkiems antrokams lizdeikiečiams: Irmai Poškutei, Justinai Karenauskaitei, Rugilei Hokušaitei, Ignui Ruseckui ir Pauliui Šimkui, juos lydėjo biologijos ir technologijų mokytoja Lionė Semeniukienė ir anglų kalbos mokytoja Audronė Dailidonienė.

dsc05161 dsc05325 dsc05361

Pirmąją viešnagės dieną, kol laukė atvykstančių estų, mokiniai turėjo galimybę savarankiškai vaikščiodami senamiesčiu pasigrožėti rudeniška Švedijos sostine – Stokholmu. Kitą dieną kartu su estais lizdeikiečių grupė aplankė Vazos muziejų, susipažino su Švedijos istorija. Stebėjo kino filmą, kuris praturtino žinias apie šią šalį. Be to, sužinojome, kad Lietuvos ir Švedijos istoriją sieja „giminystės“ ryšys, nes Vazų dinastija kurį laiką valdė Lietuvą. Teko paragauti ir tradicinio švedų patiekalo – mėsos kukulių (šved. „Köttbullar“). Po pietų kartu su estais traukiniu vykome į miestą Varą. Kadangi kelionė traukiniu truko apie tris valandas, turėjome progos artimiau susipažinti ir pabendrauti su estų grupe, pasidalinti įspūdžiais apie ekskursiją Stokholme. Varos miestelyje mūsų jau laukė šeimos, kuriose viešėjome visą savaitę. Tuomet vykome į miestelį Kvänum, kuriame gyvena šeimos ir yra mokykla, dalyvaujanti šiame projekte.

Viešnagės metu projekto dalyviai buvo supažindinti su mokykla ir jos tradicijomis. Mus nustebino, kad mokykloje nereikia nešioti uniformų, pamokoje galima sėdėti su kepure ar užsimaukšlinus kapišoną. Kabinetai panašūs į mūsų, tačiau nėra pastovių tvarkaraščių. Mokykla turi baseiną ir didelę sporto salę, koridoriuje įrengti poilsio kampeliai, teniso stalas. Viešėdami Švedijoje dalyvavome pamokose: mokėmės dainuoti muzikos pamokoje, vėlėme veltinius meno pamokoje, istorijos pamokoje mums papasakojo apie Švediją ir Kvänum miestelį, kuris įsikūręs gražios gamtos apsuptyje, todėl rudenį atrodė gana spalvingai. Miestelyje gyvena tik apie 1300 gyventojų, tai tarsi Varos priemiestis, kuriame daug nuosavų namų. Dauguma miestelio gyventojų verčiasi žemės ūkiu, turi savo fermas ir augina gyvulius. Technologijų pamoka buvo skirta maisto gamybai. Gaminome tradicinį švedų patiekalą – Köttbullar. Tai mėsos kukuliai, kurie gaminami iš maltos kiaulienos, patiekiami su bulvių koše ir rudu padažu bei bruknių uogiene. Mums iš tiesų toks maisto derinys buvo netikėtas ir neįprastas. Taip pat vyko šokių pamoka. Lizdeikiečiai mielai įsitraukė į šią veiklą ir greit išmokę įvairių judesių smagiai trypė kartu su kitais. Po tokios judrios ir linksmos pamokos mokėmės švedų kalbos. Mums atrodo, kad švedų kalba gana sunki, nors kai kurie žodžiai yra panašūs į lietuviškus. Pamokoje sužinojome, kad švedų rašytinė kalba susiformavo XVI a. plintant reformacijai, dauguma žodžių yra germaniškos kilmės, nemažai žodžių atėję iš prancūzų kalbos. Švedų abėcėlė yra panaši į lietuvių, o kirčiavimas lengvesnis nei lietuvių kalboje, nes dažniausiai kirčiuojamas pirmasis skiemuo. Mes išmokome švediškai pasisveikinti ir atsisveikinti, padėkoti ir atsiprašyti: välkomna – sveiki atvykę, hej – sveikas, hejdå – sudiev, tack – ačiū, varsågod – prašom, ursäkta – atsiprašau. Mes taip pat mokėme švedus ir estus pasakyti keletą žodžių lietuviškai. Be to, mus išmokė žaisti tradicinį švedų žaidimą KUBB. Lietuvaičiai greitai perprato žaidimo taisykles ir aktyviai įsitraukė į šią veiklą. Po pamokų aplankėme šalia esantį miestelį – Lidköping, vakarieniavome Tajų restorane, pramogavome boulingo klube. Kai kuriems teko dalyvauti savanorių veikloje – popietę padirbėti kino teatro salėje. Tad savaitė gyvenant švedų šeimose netruko prabėgti, turėjome galimybę palyginti savo ir švedų gyvenamąją aplinką, šeimų tradicijas, gyvenimo būdą ir įpročius. Manau, kad ne tik patobulinome savo anglų kalbos žinias, bet ir įgijome vertingos patirties. Paskutinę viešnagės dieną dar aplankėme karališkuosius rūmus, stebėjome karališkos sargybos keitimosi procesiją. Vakarop mūsų laukė kelionė keltu nurimusia jūra.

Trečiasis projekto etapas vyks pavasarį Lietuvoje. Į Lizdeikos gimnaziją atvyks estų ir švedų grupės. Tokia projektinė veikla yra įdomi ir naudinga, nes mokiniams sudaromos sąlygos pažinti kitų kraštų kultūrą ir pristatyti savąją.

Justina Karenauskaitė, 2A klasė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4